logo ciorogarla

Mijlocul lunii august aduce în comunitatea de la Ciorogârla un moment așteptat peste an: sărbătorirea zilei comunei, stabilită pentru data de 15 august.

De la boier Ciorogârleanu încoace...

Documentele istorice atestă faptul că în 1558 Ciorogârla este menționată în scriptele referitoare la familia boierului Ciorogârleanu de la care a păstrat și numele. Apoi, în alte izvoare istorice din secolul al XVII-lea, Ciorogârla ajunge în proprietatea boierilor Filipescu, una dintre cele mai vechi familii de boieri ai

Țării Românești pentru ca, în 1796, să se găsească mențiuni despre construirea unei fabrici de hârtie în satul Drăgeștii lui Catiche sau Ciorogârla la Catiche, Cațiche, după alții. Iar Biserica Catiche nu este altceva decât un reper și în zilele noastre, dar pentru comuna Domnești, alăturată. Urcând pe firul istoriei descoperim că Pamfil Șeicaru, fost ziarist și director al ziarului Curentul, avea un conac la Ciorogârla. După 1944, în conac se instalează Mihail Sadoveanu, devenit „contele de Ciorogârla”, după spusele pline de umor ale lui Pamfil Șeicaru.

Istoria s-a scris și rescris cu bune și rele și astăzi, comuna Ciorogârla (cu satul Dârvari) aparține unei comunități care a pornit „de jos” alături de primarul Victor Niculae. În 2004, la primul mandat de primar, comuna nu avea niciun metru liniar de asfalt. Între timp, lângă primărie „a crescut” un supermarket al unei cunoscute rețele belgiene. Și tocmai acest supermarket vorbește despre condițiile de astăzi, știut fiind faptul că acestea nu se instalează oriunde.

Muzica de lângă firul apei

Locul pe care se desfășoară, an de an, sărbătoarea este islazul comunal de la umbra podului care trece răul Ciorogârla. I-am găsit pe localnici și pe mulți bucureșteni fie la mesele terasei instalate, fie sub umbra sălciilor, fie la buza scenei dansând și cântând. De spectacolul oferit de Primărie și Consiliu local s-a ocupat anul acesta Mihai Călin, interpret de muzică populară alături de soția sa, Mariana Călin. Și ce a fost pe afișul de spectacol? Un taraf de excepție, a lui Tică Zangu din Greaca Giurgiului care l-a acompaniat și pe Petrică Mâțu Stoian. Și dacă Petrică Mâțu Stoian a mai adăugat piese pe lângă cele programate, e ceva! I-au urmat, tot cu taraf, Laura Constantin și Vasilică Bordianu. Momentul lui Vasilică Bordianu a avut și o rumoare involuntară, dar plăcută și interpretului: pe delușorul din apropierea scenei cobora, sprijinită de o fană, marea interpretă Maria Ciobanu și spectatorii au început s-o aplaude și s-o strige. Respectabila „Ciocârlie a muzicii populare românești” a smuls lacrimi la propriu de la publicul ce a cântat alături. Un mare moment la Ciorogârla oferit de o doamnă care încă mai muncește la 80 de ani. Dar, aveam să aflu pe urmă, Maria Ciobanu a urcat pe scena de la Ciorogârla puțin mai devreme decât ora prevăzută în contract, datorită generozității proverbiale a interpretei Elisabeta Turcu-Juverdeanu care, aflând că Maria Ciobanu se grăbea spre un alt eveniment, a lăsat-o să cânte înainte, chit că a mai trebuit să aștepte aproape o oră. Dar, așa este Elisabeta Turcu-Juverdeanu. O Lady, din toate punctele de vedere. De altfel, interpreta a spus audienței că o leagă multe amintiri frumoase și prieteni dragi de Ciorogârla unde, în prima tinerețe, a cântat la multe nunți.

Muzică, versuri, emoție și cai

Georgel Nucă este cunoscut în special datorită rolului de prezentator la televiziunile cu specific folcloric. Doar că, la Ciorogârla a venit în calitate de interpret. Foarte iubit, a coborât în mijlocul admiratorilor săi și, pe loc, o mulțime de oameni ”l-a înghițit” de abia îl mai găseam cu obiectivul aparatului de fotografiat. Despre ”Ciorogârla de ieri și de azi” au recitat două eleve ale școlii din Dârvari, Alexandra Rizoiu și An­gelica Constantin, pe versuri compuse de profesoara de limba română, Venera Ionescu.

Un moment extrem de aplaudat și neașteptat al spectacolului de la Ciorogârla a  fost și cel al că­luților de la Asociația Clubul Căluțul Blând care au evoluat alături de cei de la Lucky Horse Oto­­peni. Căluțul Blând funcționează de câteva luni abia la Ciorogârla, unii locuitori au aflat vestea chiar la spectacol, și oferă lecții de echitație și terapie asistată de animale pentru persoanele cu nevoi speciale.

Taekwondo nu este doar atât

Demonstrația oferită de elevii Clubului de taekwondo ”Reactiv” din București care se antrenează la sala de sport a liceului Pamfil Șeicaru din Ciorogârla a început sur­prinzător cu un discurs al antrenorului Lucian Ion. Iar antrenorul s-a adresat părinților făcând apel la înlocuirea computerului cu cărțile și mișcarea, la supravegherea alimentației căci „nu este normal să avem copii cu greutatea unui adult”, după cum nu este normal să-i lăsăm pe copii să folosească doar cele două degete cu care copiii ating ecranul telefonului mobil. Un antrenor pe mâna căruia mi-aș da copilul cu toată încrederea, căci sportul pe care îl predă se împletește cu viața. De altfel, Lucian Ion și copiii antrenați de el au luat în primăvară 3 medalii de aur la Naționalele de taekwondo, motiv pentru care și primarul Victor Niculae i-a premiat în fața comunității.

Dansul de la Ciorogârla, ce frumos!

Scena i-a mai primit pe interpreții Gigi Stoica și Ilie Roșu, mai puțin cunoscuți publicului, dar nu mai puțin valoroși, după care, până la venirea lui Pepe, recitalul soților Mariana și Mihai Călin a ținut în priză atât spectatorii, cât și dansatorii. Iar dansatorii nu erau altceva decât un grup de prieteni și foști colegi ai lui Mihai Călin din sectorul 6 al Capitalei. Un grup de oameni realmente pasionați de dansuri care au oferit ore întregi de pur spectacol antrenând alături de ei și pe locuitori. O bucurie să vezi și oameni trecuți chiar de a doua tinerețe care rezistă să danseze 6-7-8 ore! Artificiile au iluminat cerul comunei la orele 22 fix într-un preambul foarte potrivit momentului exploziv pe care îl creează Pepe la fiecare apariție a sa. A fost o zi plină, memorabilă la Ciorogârla de ziua comunei, o zi despre care să se tot povestească și fotografii să se privească până la sărbătoarea următoare. La mulți ani, Ciorogârla!

 

Sursa

Adresez salutul meu personal tuturor celor care viziteaza aceasta pagina web, iar din partea comunitatii pe care o reprezint, urez bun venit celor care deschid acest site, pentru a afla cat mai multe despre Comuna Ciorogarla.

- Victor NICULAE -

Contact

Ne gasiti la adresa:

Comuna Ciorogirla, Str. Sos. Bucuresti,      nr. 112,
C.P. 077055
Judetul Ilfov

Sau ne puteti suna:

Telefon: 021/313.15.90
Fax: 021/313.15.90

E-mail: contact@primariaciorogarla.ro